Тодювци-едно красиво кътче в Еленския балкан

  [BG]   EN   RU  
Тодювци-едно красиво кътче в Еленския балкан

 
Рейтинг: 3.00
(2230)
Малко въведение в предисторията на сайта
Местоположение
История
Исторически и религиозни паметници
Култура и образование
Музейна битова експозиция
Спомени от миналото
...и от по-нови времена
Реката-плаж ,спорт и удоволствие
Гъбарски страсти
Как мина сборът през 2008г...
Вечеринката през годините!Трифон Зарезан'2014г.
Видео от вечеринката през годините !
НОВО-готварски рецепти от Еленския край
Зимна картина-фото галерия
Фото Галерия
Glog!
Форум
За контакти
Връзки(къде може да отседнете,ако попаднете в този район)


Химн,девиз,мисли и друго.... НОВИНИ ! Анкетa

НОВИНИ ! / Новини!

30 Август 10, 16:23
Фелдшер на мотор обикаля жителите на Еленските села!

Фелдшер на мотор обикаля жителите на Еленските села



Възрастните хора при нужда звънят на Христо Захариев, вместо на Спешна помощ
В три еленски села разчитат за здравословните си проблеми на фелдшера Христо Захариев. Той обикаля селата с личния си мотор, а в много случаи възрастните хора разчитат повече на него, отколкото на екипите на Спешна помощ…
„Фелдшерът ни е много добър, винаги се отзовава, преглежда хората, носи им лекарства от Елена”, разказва кметският наместник на Дрента Георги Първанов. Специалистът идва в селото веднъж в седмицата. Той мери кръвно налягане, изслушва оплакванията, носи лекарства на жителите на селото, защото в Дрента от години няма аптека. Тъй като фелдшерът е доказал през годините, че на него може да се разчита на 100%, в много случаи хората предпочитат да звънят на него, а не на екипите на Спешна помощ, тъй като той се отзовава по-бързо, твърдят местните жители. При сериозни състояния обаче се обаждат на спешните екипи, които идват от Елена.
Всъщност хората в Дрента си имат личен лекар – д-р Петров от Елена. Той обаче е в града и те нямат възможност да ходят при него заради липсата на редовен транспорт. Затова са благодарни на фелдшера, който им идва на крака. Захариев обслужва Тодювци, където живее, Дрента и намиращото се на 3 километра село Горни край. „18-те постоянни жители сигурно не са ходили до Елена с години и разчитат само на фелдшера”, обясняват дренчани.
Въпреки че има график, фелдшерът е непрекъснато в движение. Затова и не го намираме в жилището му. Хората от Тодювци обаче не спират да сипят похвали колко добър и точен човек е и колко са му благодарни за грижите.
В тия времена се съобразяваме със създалата се ситуация, обясняват хората от Еленския край. Преди много години в Дрента имало здравна служба. Тя обаче е затворена през далечната 1989 година и вече 21 години от настъпването на демокрацията хората няма къде да отидат. Затова се радват на грижите на фелдшера. Той идва по график всяка сряда, но често пърпори с моторчето по тесния път при сърдечни кризи и други спешни състояния.
Кметският наместник обаче се моли да няма случаи на инфаркт или инсулт, недай си Боже, защото тогава отдалечеността на Дрента от Елена може да се окаже фатална.
В еленското село живее и възрастна жена, която е на хемодиализа. От години всеки вторник, четвъртък и събота идва кола от Елена, която взема 77-годишната жена и я кара в града. Оттам с реанимобил заедно с другите болни я карат в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново, където извършват процедурите. „Няма проблем – в хубаво, в лошо време, винаги идват. Добре е, че пътят ни, макар и тесен, се почиства редовно, така че до този момент не е имало проблем с превозването на жената дори при снеговалежите през зимата”, обясни кметският наместник на Дрента.
Възрастните хора казват, че не смеят да мислят за сериозни здравословни проблеми. Но се надяват, че ако се случи, фелдшерът или Спешна помощ ще успеят да им помогнат навреме.

Източно вестник Борба

Дир ID: 
Парола: Забравена парола
  Нов потребител

7.595