рецепта дадена ни от леля Еленка и чичо Петко Лазарови
Продукти:
спанак(или листа от цвекло,лобода или лапад) - 5-6 бр. стиснати всяка в юмрук
зелен лук - 1 връзка
лук- 3 глави(ако няма зелен лук се слагат 5-6 глави)
копър-1 връзка
магданоз-1 връзка
олио-1 1/2ч.ч.(може и смесена с масло)
сирене-400гр.
яйца-5-6 бр.
прясно мляко-1 1/2
сол на вкус
кори-1 пакет ( за предпочитане е да са по-плътни,например Фамилия )
Наситнява се зеленината и лукът. Лукът се задушава във всичката мазнина, прибавят се зеленината,копърът и магданоза. После се залива с прясното мляко, маха се от огъня и се прибавят разбитите яйца. В намазнена тава се слагат по 2 кори и се заливат с плънката. Отгоре върху плънката се нанася и надробеното сирене. Накрая се слагат и последните 2 кори и се заливат с плънката, като не се слага сирене. Пече се. Малко преди да се извади от фурната може да се сложат отгоре няколко бучки бутер.
ТОДЮВСКА РЕЦЕПТА ЗА РИБЕНА ЧОРБА
Продукти:
700гр. речна риба
2-3 глави лук
2-3 домата
девисил
мащерка
сол
черен пипер
тригя (винена киселина) или лимонтозу
листа от целина
Тригя-това е утайката от виното по бъчвите-на кристалчета.
Рибата се посипва с винената киселина за да се стегне. В 2-3 литра вода се пуска наситнения лук. Вари се до омекване. Слагат се настърганите домати, заедно с наситнените подправки. След сваряването на всичко това , се прибавя и рибата. Вари се 10-15 минути заедно със смлян черен пипер. Преди свалянето от огъня се прибавят дивесил и мащерка.
РИБЕНА ЧОРБА рецепта дадена ни от леля Еленка и чичо Петко Лазарови
Продукти:
сладководна риба
2 глави лук (наситно)
около 1/2 кг настъргани домати
девесил
целина
мащерка
тригя или лимонтозу
смлян черен пипер
сол
Ако чорбата се прави от едра риба, рибата се вари малко, вади се от водата и се обезкостява. Ако рибата е дребна се слага по-късно.
Наситнения лук и доматите се варят до пълно омекване. След това се добавя обезкостената едра риба или дребната риба. След около 10 минути варене се слагат подправките девесил, мащерка и целина. Като поврят се добавя черният пипер и киселината като се опитва да не стане много кисела.
РИБНИК рецепта дадена ни от леля Еленка и чичо Петко Лазарови
I вид
На открита поляна се пали огън да се образува жар. Ако няма подходяща тава с капак, може да се направи т.н. кебап - рибник. За целта се използува по-плътна хартия
Продукти:
1-1 1/2кг. речна риба
1-2 връзки зелен лук (наситнен)
2-3 доматчета
300-400гр. шарено месце със сланина от Еленски бут,нарязано на тънки лентички
девесил
мащерка(наситнена)
смлян черен пипер
сол
магданоз
Изрива се жарта. В тавата или хартията, свита на квадрат като формата на тава се редят ред риба ( малко осолена ) ред плънка, докато се запълни. Завършва се с плънка. Така приготвената смес се похлупва с капак или се загъва в хартия и се слага на изринатото място. Отгоре се зарива с жар и пепел. Възстановява се огънят да се поддържа жар, но не много силен. Пече се от 1 до 1 1/2 часа.
II вид
В кора с кори и плънка.Корите да са по-плътно.Отгоре се захлупва с кора.Корите са разточени по-дебели.
В плънката се слага и олио. В брашното за корите се слага 1 яйце, 1 ч.ч. чаша кисело мляко, 1ч.л. сода бикарбонат, 2 с.л.олио.Замесва се.Пече се във фурна. Соленки рецепта дадена ни от леля Руми Георгиева
Леко се стопля в една паничка 1 ч.ч. прясно мляко. Като се стопли, вътре се пуска 1 кубче мая.В друга купичка се слага 1 буркан кисело мляко + 1ч.л. сода бикарбонат..
Отделно в друга купа се разбива 1 яйце и към него се добавя 1ч.л. сол, 2ч.л. захар , малко олиои малко оцет.
В голяма кръгла тава се прави кладенче с брашно и се изсипват всичките останали продукти.Объркват се с лъжица.Ако е много мокро тестото се добавя още брашно.С ръце се омесва и го слагаме в една намазнена с олио найлонова торба .Торбата се връзва.Трябва да има място в найлона, защото тестото набъбва.
Взема се малко топче и в него се увива малко смес от яйце и сирене.Поръсва се с кимион и се пече.
1. Лукът и чушките се нарязват на ситно и се задушават в олиото, като се добавя сол на вкус и ? кафена чашка вода на умерен огън и при затворен капак. От време на време се разбърква.
2. Когато лукът и чушките омекнат и променят цвета си, се прибавят ситно нарязаните домати и нарязаните скилидки чесън, разбърква се добре, котлона се намалява на слаба степен и се оставя да ври около 20 минути.
3. От време на време се разбърква.
4. Накрая яденето се сгъстява с една супена лъжица брашно, размито в малко / 1 кафена чашка / вода, което се прибавя припостоянно бъркане.
5. Поръсва се със ситно нарязан магданоз.
6. Сервира се с парче бяло саламурено сирене.
Домашна боза
Необходими продукти • 5 л вода• 2 чаши брашно• 2 чаши захар• 1 чаена чаша боза или специално приготвена закваскаНачин на приготвяне:Брашното се препича до бледорозово, като се внимава да не прегори ( бърка се по време на печенето). Разтваря се в малко хладка вода. Така получената смес се изсипва в съда с останалото количество вода и се поставя на огъня. Добавят се двете чаши захар и се бърка, докато заври. След завирането продължава да се бърка в продължение на 5-6 минути. Оттегля се от огъня, охлажда се и след това се досипва или 1 чаша боза, или 1 чаша от предварително приготвената закваска. Съдът се държи 2-3 дена на топло да ферментира, след което се налива в бутилки и се съхранява в хладилник.
Закваска за бозатаНеобходими продукти • 1-2 лъжици препечено брашно• 1 чаша хладка вода• 1 лъжица захарПриготвяне на закваската:Препеченото брашно се размива във водата и се прибавя захарта. Оставя се на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко се разбърква.
Риба в хрянови листа(рецепта от с.Дрента)
Речна дребна риба (мряна или бельовица) около 1 кг.лук 1 по-голяма глава,сол,чер пипер,червен пипер,джоджен,лимон.Рибата се изчиства и се измива,нарязвасе зеленчука и се разбърква с подправките.Рибата и зеленчука се завива в хрянова шума .Зарива се в жарта и се оставя около 2 часа
Миш-Маш по селски
1-ва рецепта
Продукти:
8 яйца
60 гр. масло или олио
4 домата
7-8 пиперки
1 глава лук
150 гр. сирене
магданоз
сол
Приготвяне:
Ситно нарязаният лук се задушава в мазнината. Прибавят се пиперките, предварително опечени, обелени и нарязани на парчета. След като и те се позапържат, се слагат обелените и нарязани на ситно домати. Сместа се задушава, докато течността се изпари напълно. Прибавят се натрошеното сирене, ситно нарязаният магданоз и яйцата, разбити с малко сол. Ястието се пържи, като се бърка непрекъснато, докато яйцата се стегнат. Поднася се топло.
2-ра рецепта
Продукти:
4 големи червени чушки (пресни) 2 малки домата 200 г сирене (предпочитам безсолно) 2 яйца 1/2 връзка магданоз (нарязана на ситно) зехтин
Приготвяне:
Това са автентични рецепти от Еленския край и по-специално от с.Тодювци. Ще бъда благодарна на всеки, който реши да се включи с някоя рецепта, която е типична за този край и е наследена от нашите баби и дядовци. Благодаря на леля Еленка и чичо Петко Лазарови, както и на леля Руми Георгиева, които споделиха тези рецепти .
Общо:
584872
Вчера:
104
Тодювци
Сайтът е конструиран с Glog. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в сайта материали, както и за тяхното неправомерно използване от трети страни.